Helland Silosystem siden 1965

Familiebedriften Helland Silosystem på Ålgård i Gjesdal kommune i Rogaland produserer landets kanskje mest kjente silo.

Gründeren Ingolv Helland begynte å produsere helsveisede stålsiloer i et seksti kvadratmeters kjellerlokale i boligen sin på Ålgård i 1965, som et svar på fôrprodusentenes omlegging fra leveranser i 50 kilos sekker til bulkleveranser fra bil. Siden den gang har den norske siloprodusenten levert flere tusen kraftfôrsiloer til bønder over hele Norge.

 

På begynnelsen av 70-tallet gikk Helland over til å produsere sammenskrudde siloer på egenutviklede produksjonsmaskiner, noe som resulterte i silomodellen 300S.

Ingolv Helland var opptatt av at produktene skulle være av høy kvalitet og estetisk fine. «Helland» skulle være et kvalitetsstempel, noe som er styrende for bedriften den dag i dag.

Utover 80- og 90-tallet ekspanderte Helland Silosystem ytterligere og satset både innen landbruk, havbruk og industri.Produktspekteret økte og det ble også produsert ulike transportløsninger for å fylle og tømme siloene. Bedriften hadde på det meste 18 ansatte i denne perioden.

I 2019 startet et nytt kapittel i bedriftens historie da andre generasjon Helland ved Harry Kenneth Helland, overførte bedriften til sønnene Inge Stian, Karl og Hans Andreas.

De siste årene har automatisering av produksjonsprosessene vært en viktig del av utviklingen i silobedriften på Ålgård i Gjesdal kommune. Arbeidet effektiviseres gjennom nye produksjonsmaskiner og -linjer, og selv om landbruket fortsatt står i en særstilling, seiler havbruket opp. Fôrhåndteringsprodukter til oppdrettsnæringen har fått en større plass i bedriften og åpner dørene til store, internasjonale markeder.